schab pieczony w ziołachSkładniki: 1 kg chudego schabu b/k, mieszanka ziół przyprawowych: tymianek, majeranek, cząber, pieprz kolorowy, ziele angielskie, jałowiec, papryka łagodna, rozmaryn (wszystkie w równych proporcjach), ząbek czosnku*, sól do smaku.

Wykonanie: przygotować zioła w równych proporcjach, ziele angielskie rozkruszyć, jałowiec rozgnieść. Wszystkie przyprawy wymieszać. Czosnek obrać i posiekać drobno. Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, zdjąć błony. Schab posolić, natrzeć czosnkiem i przyparwami ziołowymi, pozostawić na kilkanaście godzin w chłodnym miejscu. Mięso włożyć do rękawa spożywczego lub brytfanki. Piec godzinę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190ºC. Sprawdzić długim patyczkiem czy mięso jest miękkie. Podawać na ciepło do drugich dań w sosie pieczeniowym. Pieczony schab w ziołach wybornie też smakuje na zimno z żurawiną,  borówkami oraz surówkami  warzywnymi.

*Jeżeli kobieta w ciąży źle toleruje czosnek, to można z niego zrezygnować!