Budynie należą do bardzo smacznych, lekkostrawnych i odżywczych potraw, gotowanych na parze. Można je sporządzać w formie słodkiego deseru, np. z sera twarogowego; również na słono z warzyw lub mięsa. Potrzebna jedynie będzie specjalna forma zamknięta do gotowania babek.

sernik gotowany:budyń z seraSkładniki:  2 kostki śmietankowego  sera twarogowego, pół szklanki cukru, 4 jaja, ¼ kostki masła, 2 łyżki rodzynków, łyżka kaszy manny, mała łyżeczka mąki ziemniaczanej, dodatkowo masło i kasza manna do formy.

Wykonanie: przygotować formę budyniową, dopasować do niej garnek tak, aby mogła w nim stać swobodnie podczas gotowania deseru. Garnek napełnić wodą do ¾ wysokości. Formę wysmarować masłem, posypać dokładnie kaszą manną. Twaróg przepuścić przez praskę lub zmielić. Rodzynki krótko sparzyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Jaja sparzyć, oddzielić żółtka od białek. Ubić je razem z cukrem na puszystą masę. Wlać rozpuszczone, lekko ostudzone masło, całość dalej ubijać. Następnie do masy jajecznej dodawać stopniowo zmielony twaróg, kaszę mannę i połączyć wszystkie składniki za pomocą miksera ręcznego. W oddzielnej misce ubić z białek sztywną pianę i delikatnie wymieszać ją z masą serową. Na sam koniec dodać rodzynki. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy budyniowej i dokładnie zamknąć. Wstawić do garnka z gotującą się wodą. Przykryć pokrywką od garnka tak, aby forma była unieruchomiona. Gotować w kąpieli wodnej ok. 55-60 minut. Gotowy budyń wyjąć delikatnie na duży płaski talerz. Podawać na ciepło w formie deseru. Budyń można polać rozpuszczoną gorzką czekoladą.