Centrum Medyczne Olimedica   Mieszkania Modra Szczecin


Makrela wędzona w cieście francuskim

makrela wędzona w cieście francuskimSkładniki: 1 wędzona makrela średniej wielkości, 3-4 suszone pomidory, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, suszone oregano, szczypiorek do wiązania ciasta, płat schłodzonego ciasta francuskiego (ok. 250 g) .

Wykonanie: makrelę obrać z ości, posiekać na mniejsze kawałki. Suszone pomidory pokroić w kostkę, połączyć z rybą, dodać oliwę, przyprawić z oregano, całość wymieszać. Ze schłodzonego ciasta francuskiego wyciąć 4 duże kwadraty 12×12 cm, na środek nałożyć farsz rybny, uformować sakiewki, związać ozdobnie za pomocą szczypiorku (patrz przepis: sakiewki z ciasta francuskiego z mięsem drobiowym). Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 210-220ºC  przez ok. 20 minut.  Podawać jako przekąskę lub dodatek do barszczu czerwonego czystego.

Grażyna Tuchmacher

Szanowny Gościu, witam Cię na mojej stronie dotyczącej zdrowego odżywiania w ciąży. Odżywianie i higiena w ciąży to podstawa przyszłego zdrowia dziecka. Mam nadzieję, że porady i wskazówki, które tutaj znajdziesz okażą się dla Ciebie pomocne. Polecam również uwadze swoją książkę Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej, która została wydana przez krakowskie wydawnictwo „Impuls”. W książce przyszła mama znajdzie informacje o wartościach odżywczych podstawowych produktów żywnościowych, ich zestawianiu w posiłkach oraz prawidłowym odżywianiu się podczas ciąży. Książka zawiera proste przepisy kulinarne z kuchni tradycyjnej oraz współczesnej, które mam nadzieję znajdą uznanie wśród młodych czytelniczek. Kilka stron poświęconych jest higienie ciała oraz kosmetykom wskazanym podczas ciąży.

0 comments on “Makrela wędzona w cieście francuskimAdd yours →

Dodaj komentarz