Pierogi z nadzieniem drobiowo-marchewkowym

Pierogi z mięsemSkładniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 1 jajo, łyżka oliwy lub oleju, ok. ¼ szklanki gorącej wody do zagniecenia ciast, szczypta soli.

Składniki na farsz: pierś z kurczaka gotowanego w rosole – ok. 400 g, 150 g marchewki ugotowanej, łyżka masła, sól, pieprz, majeranek do smaku.

Wykonanie: pierś z kurczaka zmielić razem z marchewką. Masło rozdrobnić na wiórki, dodać do mięsa, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Farsz wstawić na krótko w chłodne miejsce. W międzyczasie sporządzić ciasto pierogowe: przesiać mąkę na stolnicę, dodać szczyptę soli, jajo, olej oraz wodę. Zagnieść dokładnie ciasto, które powinno być na przekroju jednolite. Podsypać stolnicę mąką, rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 mm, wyciąć koła za pomocą szklanki. Na środek nakładać łyżeczką nadzienie, zlepiać i formować pierogi. Gotować w dużej ilości wrzącej i osolonej wody z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Gdy pierogi wypłyną, jeszcze moment pogotować. Wyjmować łyżką cedzakową na duży talerz. Podawać na ciepło z dodatkiem rozpuszczonego masła.

Grażyna Tuchmacher

Szanowny Gościu, witam Cię na mojej stronie dotyczącej zdrowego odżywiania w ciąży. Odżywianie i higiena w ciąży to podstawa przyszłego zdrowia dziecka. Mam nadzieję, że porady i wskazówki, które tutaj znajdziesz okażą się dla Ciebie pomocne. Polecam również uwadze swoją książkę Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej, która została wydana przez krakowskie wydawnictwo „Impuls”. W książce przyszła mama znajdzie informacje o wartościach odżywczych podstawowych produktów żywnościowych, ich zestawianiu w posiłkach oraz prawidłowym odżywianiu się podczas ciąży. Książka zawiera proste przepisy kulinarne z kuchni tradycyjnej oraz współczesnej, które mam nadzieję znajdą uznanie wśród młodych czytelniczek. Kilka stron poświęconych jest higienie ciała oraz kosmetykom wskazanym podczas ciąży.


dieta w ciy
Artykuły