Sernik domowySkładniki: 1 kg zmielonego twarogu półtłustego*, 9 jaj, szklanka cukru, ½ kostki masła, aromat pomarańczowy  lub waniliowy, 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej, kasza manna i masło do formy.

Wykonanie:  przygotować formę, wysmarować masłem i posypać kaszą manną. Rozdzielić białka od żółtek (jaja wcześniej sparzyć).

Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, połączyć z rozpuszczonym  i lekko schłodzonym masłem. Następnie dodać zmielony twaróg i wszystkie składniki  ubić mikserem. Wlać 2-3 krople aromatu, wsypać mąkę ziemniaczaną i na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą serową**. Wyłożyć do przygotowanej formy. Sernik piec w nagrzanym piekarniku w temp. 170 -175°C przez 55 minut.

*W dobrych marketach można nabyć twaróg trzykrotnie zmielony, który nie zawiera zbędnych dodatków.

** Po połączeniu masy serowej z ubitą pianą z białek  można dodać  rodzynki (wcześniej sparzone i oprószone mąką ziemniaczaną).