Surówka z marchewki

Surówka z marchewkiSkładniki: 300 g marchewki, ½ cytryny, ½ pomarańczy,  cukier do smaku.

Wykonanie: marchew oczyścić, opłukać, rozdrobnić na długie wiórki. Sparzyć cytrusy. Wycisnąć sok z połowy cytryny i  pomarańczy. Wlać do marchewki i delikatnie wymieszać. Dodać cukier do smaku. Surówkę wyłożyć do salaterki. Podawać do dań mięsnych, półmięsnych, pierogów, makaronów  lub oddzielnie jako deser surówkowy.

Surówka  jest bardzo smaczna i odżywcza, jak najbardziej wskazana dla kobiety w ciąży.

Grażyna Tuchmacher

Szanowny Gościu, witam Cię na mojej stronie dotyczącej zdrowego odżywiania w ciąży. Odżywianie i higiena w ciąży to podstawa przyszłego zdrowia dziecka. Mam nadzieję, że porady i wskazówki, które tutaj znajdziesz okażą się dla Ciebie pomocne. Polecam również uwadze swoją książkę Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej, która została wydana przez krakowskie wydawnictwo „Impuls”. W książce przyszła mama znajdzie informacje o wartościach odżywczych podstawowych produktów żywnościowych, ich zestawianiu w posiłkach oraz prawidłowym odżywianiu się podczas ciąży. Książka zawiera proste przepisy kulinarne z kuchni tradycyjnej oraz współczesnej, które mam nadzieję znajdą uznanie wśród młodych czytelniczek. Kilka stron poświęconych jest higienie ciała oraz kosmetykom wskazanym podczas ciąży.


dieta w ciy
Artykuły